Zuurvlees is een klassiek stoofgerecht dat wordt gegeten in Nederlands en Belgisch Limburg en in het Duitse Rijnland. Het wordt bereid met paardenvlees, maar als alternatief kan ook rundvlees (runderlappen) gebruikt worden. Konijnenvlees komt ook voor. Het zuurvlees dankt zijn naam aan het vooraf laten marineren van het vlees in azijn. Ondanks de grote hoeveelheid azijn die gebruikt wordt smaakt het niet zuur, maar lekker zoet. Dit komt door de toevoeging van appelstroop en ontbijtkoek. Het onderstaande recept is voor 4 personen.

Ingredienten:
1 kilogram paardenvlees (poulet)
3 dl water
4 dl natuurazijn
4 laurierblaadjes
3 kruidnagels
3 jeneverbessen
50 gram boter
2 grote uien
peper en zout
1 eetlepel bruine basterdsuiker
4 eetlepels appelstroop
2 plakken ontbijtkoek

Bereidingswijze:
Bestrooi het vlees met zout en peper. Doe het vlees in een schaal, giet er het water en de azijn bij en voeg de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. Laat het vlees een nacht in de koelkast marineren. Haal het vlees de volgende dag uit de koelkast, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade. Snijd het vlees in blokjes en snijd de uien in ringen.

Smelt het boter in een braadpan of stoofpan en bak het vlees hierin rondom bruin. Voeg de uien toe en laat deze mee fruiten. Verwarm ondertussen de marinade in een aparte pan. Giet vervolgens de marinade met de kruiden bij het vlees en breng het geheel aan de kook. Voeg dan de basterdsuiker en de appelstroop toe en zet het vuur lager. Laat het zuurvlees dan 2 uur stoven met de deksel schuin op de pan. Voeg tussentijds indien nodig wat warm water toe.

Proef aan het einde van de stooftijd. Voeg als het zuurvlees niet zoet genoeg is nog wat appelstroop toe. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Verkrummel de plakken ontbijtkoek en doe ze erbij. Bind dan al roerend het vocht in de pan.

Serveer het zuurvlees met dikke frieten en appelmoes of met aardappelpuree en rode kool.

Voedingswaarde: 440 kcal, eiwit 32 gram, koolhydraten 22 gram, vet 25 gram waarvan verzadigd 13 gram