Piccalilly of piccalilli is een tafelzuur dat in Nederland vaak gegeten wordt bij kapucijners, stamppot, op brood met kaas en bij friet. Het is een geconserveerde combinatie van groenten, azijn, mosterd en kurkuma. De kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, zorgt voor de mooie gele kleur. Meest gebruikte groenten zijn bloemkool, broccoli, zilveruitjes en augurken.

In Engeland is piccalilly of piccalilli populairder dan bij ons. Het woord piccalilli is afgeleid van pickles dat in het Engels tafelzuur betekent. Het recept komt al voor in Engelse kookboeken uit de zeventiende en achttiende eeuw en is beïnvloed door de Indiase keuken. Engelse piccalilly smaakt anders dan de onze door gebruik van moutazijn.

Eigen gemaakt is vaak lekkerder dan gekocht. Piccalilly is daarop geen uitzondering. En waarom zou je het ook niet zelf maken? Moeilijk is het niet en als je zorgvuldig en schoon werkt is het zeker een  jaar houdbaar.

Recept voor ongeveer 2 liter piccalilly

Ingrediënten:
Totaal 1 kilo gemengde groente, bijvoorbeeld 200 gram bloemkoolroosjes, 200 gram broccoliroosjes, 250 gram augurken, een ui van 100 gram, 150 gram sperziebonen en 100 gram worteltjes.
1,33 liter gewone blanke keukenazijn
0,5 liter water
100 gram bruine basterdsuiker
200 gram bloem
1,5 eetlepel  zout
1 theelepel gemberpoeder/djahé
2 theelepels kerriepoeder
4 theelepels kurkuma/koenjit
6 theelepels mosterdpoeder

Bereidingswijze:
Was de groente en snijd deze in stukjes van ½ tot 1 cm groot. Kook ze voor een kwartier samen met de azijn in een grote pan met de deksel erop. Belangrijk om te weten is dat kokende azijn koper, ijzer en aluminium aantast. Gebruik daarom een roestvrijstalen of geëmailleerde pan. Maak een mooi glad papje van het water, de zout en suiker, de bloem en de kruiden.  Roer dit langzaam door de azijn en groenten. Laat het geheel daarna nog 5 minuten doorkoken. Ondertussen wel blijven roeren.

Zorg voor voldoende glazen potten met deksel. Maak de potten en deksels schoon in heet water en soda. Spoel ze goed na en laat ze op een theedoek uitlekken. Voor gebruik maak je de potten weer warm met heet water. Als de potten niet verwarmd zijn loop je het risico dat ze knappen. Zet ze vanwege diezelfde reden ook niet op een koude ondergrond, maar bijvoorbeeld op een theedoek. Vul de potten met de hete piccalilly en sluit ze meteen na het vullen goed af.

Laat afkoelen en zet de potten piccalilly op een donkere en koele plaats voor minstens een maand. Zo kunnen de smaken goed door elkaar trekken. Na openen blijft de piccalilly enkele weken goed in de koelkast. Gebruik een schone lepel om de piccalilly uit de pot te halen.

Serveer het ook eens als bijgerecht bij de barbecue. Het combineert goed met geroosterd vlees of gegrilde worst. Een zelfgemaakte pot piccalilly is ook leuk om cadeau te geven.