Wijnazijn wordt gemaakt van druivenwijn, druivensap of druivenpulp.  In het geval dat de wijnazijn wordt gemaakt van druivensap of druivenpulp zal dit eerst een alcoholische vergisting moeten ondergaan. Met andere woorden: er moet eerst wijn gemaakt worden.

Daarbij is er een wezenlijk verschil tussen rode wijnazijn dat van rode druiven wordt gemaakt en witte wijnazijn dat van witte druiven wordt gemaakt. Tijdens de gisting van de rode druiven blijft het druivensap in contact met de uitgeperste druiven. De schillen geven zo de rode kleurstof af aan de sap. Bij de witte druiven worden de uitgeperste druiven gescheiden van de sap.

wijnazijnNa het uitpersen van de druiven wordt de druivensap opgeslagen in RVS tanks waar, na toevoeging van wijngist, de alcoholische vergisting plaats vindt.  Na afronding van de gisting wordt de wijn gefilterd en overgeheveld naar een ander vat waar het enige tijd moet rijpen.

Voor de productie van wijnazijn wordt meestal wijn ingekocht. Wijn bevat vrijwel altijd sulfiet om te voorkomen dat de wijn oxideert, of zuur wordt door melk- en azijnzuurbacteriën. Om de wijn geschikt te maken voor het maken van azijn wordt het ontzwaveld met behulp van waterstofperoxide. Daarna vindt de productie van de wijnazijn plaats op de traditionele manier met houten vaten of modern op industriële schaal in grote tanks.

Wijnazijn valt als enige azijn onder de wijnwet en mag daardoor meer restalcohol bevatten.  Er wordt een maximaal alcoholpercentage van 1,5% voorgeschreven. Voor andere soorten azijn geldt een maximaal alcoholpercentage van 0,5%.

Wijnazijn smaakt mild zuur. Rode wijnazijn is door de tannine sterker van smaak dan witte. Of de grondstoffen nog te proeven zijn is afhankelijk van de kwaliteit.
Zure of zoetzure groenten zitten vaak in witte wijnazijn. Wijnazijn past goed in salades met sterk smakende ingrediënten. Bij de bereiding van vis kan witte wijnazijn gebruikt worden als vervanger van citroensap.

Goedkope wijnazijn is in de supermarkt verkrijgbaar. De duurdere wijnazijn, die bijvoorbeeld lang gerijpt heeft, of gemaakt is van één druivensoort, zijn verkrijgbaar bij de betere speciaalzaak.  Wijnazijn is donker en goed afgesloten onbeperkt houdbaar.