Azijn of eigenlijk natuurazijn is een levensmiddel en in hoofdzaak een mengsel van azijnzuur en water. Azijnzuur ontstaat wanneer alcohol met zuurstof door azijnzuurbacteriën omgezet wordt in azijnzuur en water. Bij dit proces komt ook warmte vrij.

Azijnzuur wordt meestal biologisch geproduceerd. Als basis komen een groot aantal licht alcoholische dranken in aanmerking zoals wijn, bier, champagne, sherry en cider. Een azijnproducent kan er ook voor kiezen om zelf een alcoholische drank te maken als basis voor de azijnproductie. Onder andere druiven, appels, mout en rijst zijn geschikt.

Azijnzuur kan ook synthetisch gemaakt worden uit methanol en koolstofmonoxide. Dit is dan alleen bedoeld voor industriële toepassingen, voor consumptie is het niet geschikt . Het bevat verder ook geen geur- of smaakstoffen.

wat is azijn?Naast levensmiddel is azijn ook in gebruik als conserveringsmiddel voor groente, fruit, vlees en vis. Lange tijd was het inmaken van levensmiddelen in azijn één van de weinige manieren om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Twee anderen oude methodes zijn roken en zouten.

In het huishouden is azijn een handig hulpje. Het kan bij het schoonmaken op verschillende manieren gebruikt worden. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop en omdat het biologisch afbreekbaar is ook nog beter voor het milieu dan chemische schoonmaakmiddelen.

Azijn is voor de Nederlandse warenwet een vloeistof die als kenmerkend bestanddeel azijnzuur bevat. Het minimale gehalte aan azijnzuur bedraagt 4 gram per 100 ml vloeistof. Bevat een azijn minder dan 4% dan wordt dit edik genoemd. De azijn die voor consumptie geschikt is bevat meestal tussen de 5 tot 6 gram azijnzuur per 100 ml.
Azijn bevat meestal ook wat alcohol. Het zogenaamde restalcoholgehalte mag niet meer zijn dan 0,5% vol. Voor wijnazijn is een uitzondering gemaakt met een maximaal gehalte van 1,5% vol.