De smaak van dit eenvoudige Franse gerecht valt of staat met het gebruik van een goede wijnazijn.

Kip met azijn voor 4 personen

Ingredienten:
30 gram boter
1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie
4 sjalotten
1 grote teen knoflook
8 kippendijen
2,5 dl witte- of rode wijnazijn van goede kwaliteit
1,5 dl kippenbouillon
½ eetlepel tomatenpuree
zout en peper
verse bladpeterselie

Bereidingswijze:
Snij de sjalotten en de knoflook fijn. Smelt de boter met de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Voeg de sjalotten en de knoflook toe en roerbak ze tot 3 minuten, of in ieder geval tot ze zacht zijn maar nog niet bruin. Haal ze dan uit de pan en zet ze weg voor later. Laat het bakvet in de pan.

Bestrooi de kip met zout en peper. Doe ze dan in de pan met het vel naar beneden en bak ze in 5 minuten goudbruin. Keer de stukken dan om en bak ze aan de andere kant ook 5 minuten. Voeg eventueel nog wat boter toe. Indien nodig bak je de kip in twee porties om te voorkomen dat de pan te vol wordt.

Haal de stukken kip uit de pan en zet ze weg. Schenk het vet uit de pan en voeg de azijn en de bouillon toe. Schraap eventuele aanbaksels van de bodem van de pan. Zet het vuur dan laag en roer de tomatenpuree door het mengsel. Doe de stukken kip, de sjalotten en knoflook terug in de pan.

Leg een goed sluitende deksel op de pan en laat de kip 40 tot 45 minuten sudderen, tot hij gaar is. Wanneer u met een metalen pen in het vlees prikt moet het sap dat er uit komt helder van kleur zijn. Brengen eventueel nog op smaak met zout en peper. Leg de stukken kip op een groot bord en schep er wat van de saus met de sjalotten overheen. Snij de peterselie fijn en strooi dit er over als garnering.

Serveer er warme noedels, aardappelpuree of gebakken aardappels bij.