Het inmaken van voedsel was lange tijd belangrijk. Vroeger was men voor voedsel afhankelijk van de seizoenen. In de zomer en de herfst werd er volop geoogst, maar in de winter en in het voorjaar was er veel minder voedsel beschikbaar.  Het inmaken van groenten en fruit was een manier om ook buiten het oogstseizoen voldoende te eten te hebben.

Tegenwoordig zijn we verwend. Allerlei groenten en fruitsoorten worden hierheen gevlogen en zijn daardoor het hele jaar door vers verkrijgbaar. Enorme koelcellen worden in de herfst gevuld met appels en peren, zodat we ook in het voorjaar fruit kunnen eten. In fabrieken wordt fruit en groente ingeblikt, waardoor het jaren houdbaar blijft. Waarom zouden we dan zelf nog inmaken?

inmaken van augurkenInmaken is dan wel geen noodzaak meer, als hobby wordt het nu nog veel gedaan. De voldoening van zelf iets maken kan door niets gecompenseerd worden.  Daarnaast kun je alles naar je eigen smaak bereiden en je kunt dingen maken die nergens te koop zijn. Het geeft ook een gevoel van trots als je jouw gasten iets kunt voorzetten wat je zelf gemaakt hebt. Zeker als je een moestuin hebt is het een mooie manier om langer van je eigen oogst te profiteren.

Zuur is de grootste vijand van bacteriën. Bij het inmaken met azijn maken we hier dan ook handig gebruik van. Azijn stopt de groei van de bacteriën en dood ze zelfs. Voorwaarde is wel dat de azijn van goede kwaliteit is en de juiste concentratie azijnzuur bevat. Zo krijgen ook schimmels en sporen geen kans om tot ontwikkeling te komen. Voor het beste resultaat is het belangrijk de recepten nauwkeurig op te volgen.

Naast zuur behoort ook zoetzuur tot de mogelijkheden. Het bekendste zijn zure of zoetzure augurken, zilveruitjes en atjar. Kijk op het azijnblog voor recepten om zelf aan de slag te gaan.