Gazpacho is een Spaans gerecht, afkomstig uit Andalusië, rond de steden Cordoba en Sevilla. Het is een koude en voedzame soep, gemaakt van rauwe groente en kruiden. Het gerecht kan als amuse, voorgerecht , hoofdgerecht of als tussendoortje gegeten worden. De benaming gazpacho is een afgeleide van het Latijnse woord caspa dat restant of kleinigheid betekent.

Tomaten, brood, wijnazijn of sherryazijn en olijfolie zijn de hoofdingrediënten. De groenten worden gepureerd en broodkruim wordt gebruikt om het geheel te binden. Dit vegetarische gerecht past goed op warme zomerdagen, want, het is dorstlessend, stilt de honger en bevat vitamines en zout. Er wordt alleen azijn en olie van goede kwaliteit gebruikt.

Gazpacho voor 4 personen als hoofdgerecht

De ingrediënten:
500 gram rijpe tomaten, 4 sneetjes oud witbrood, 1 komkommer, 1 rode paprika, 1 groene of gele paprika, 1 uitje, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels rode wijnazijn, 6 eetlepels olijfolie extra vergine, 1 klein blikje tomatenpuree, 300 ml tomatensap, 1 kopje water, 2 theelepels suiker, zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze:
Haal de korst van het brood en snij het brood in blokjes. Breng een pan met water aan de kook, kruis de tomaten aan de onderzijde in en dompel ze onder. Spoel ze af onder de koudekraan en ontvel ze. Snij ze daarna in stukken en verwijder de pitjes. Was en schil de komkommer en paprika, snij in stukken en verwijder de zaden. Snij ongeveer vier eetlepels kleine blokjes komkommer en paprika en houd ze apart in een schaaltje. Snipper de ui en pers de knoflook.

gazpachoDoe groente, ui, knoflook en de helft van het brood in een blender of keukenmachine en pureer. Voeg dan de tomatensap, tomatenpuree, azijn, de suiker en de helft van de olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar in de machine. Doe alles in een schaal of pan en laat de gazpacho dan minimaal een uur of twee afgedekt rusten in de koelkast, zodat de smaken met elkaar kunnen mengen en de soep koud wordt.

Bak de overgebleven broodblokjes met de olijfolie in een koekenpan goudbruin en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Doe de croutons in een schaaltje.

Haal de soep uit de koelkast en breng op smaak met peper en zout. Schep de soep in diepe borden of in soepkommen en garneer met de apart gehouden komkommer en paprika. Serveer de croutons er apart bij.