De basis van bierazijn wordt gevormd door bier of bierbeslag. Het hoofdbestanddeel van bier of bierbeslag is gerstemout. Dit wordt gemaakt van gerst, een graansoort met lange behaarde aren. Na de oogst wordt gerst geplet, gedroogd en gemout. Door toevoeging van water aan geplette gerstemout ontstaat bierbeslag. Dit beslag wordt verwarmd, waardoor zetmeel onder invloed van in de gerstemout aanwezige enzymen omgezet wordt in suiker. Biergist zet deze suikers vervolgens om in alcohol.

Na de vergisting wordt het in het bier opgeloste koolzuurgas verwijderd en azijnzuurbacteriën toegevoegd.  Belangrijk is dat het bier voldoende alcohol bevat. Anders is het niet mogelijk om het voorgeschreven percentage van 5% azijnzuur te behalen. Mocht het nodig zijn dan wordt het alcoholpercentage met biologische alcohol verhoogd.

azijn bij fish and chipsNa de Middeleeuwen werd bier de belangrijkste drank. In elke bierbrouwerij werd toen ook azijn geproduceerd. Bier en mout waren beperkt houdbaar en bierazijn ontstond eigenlijk als vanzelf door de in de lucht aanwezige azijnzuurbacteriën. Het bierazijn werd voornamelijk gebruikt als conserveringsmiddel voor het inmaken van groente, vlees en vis.

Bierazijn ruikt en smaakt ook naar bier. Het is zurig en een beetje kruidig. De kleur hangt af van de gebruikte biersoort. Het wordt gebruikt in Engelse, Schotse en Scandinavische gerechten. Denk aan het klassieke Fish and Chips in Engeland waar een beetje azijn over gesprenkeld wordt. Bierazijn is bij ons een specialiteit en daarom alleen verkrijgbaar in speciaalzaken. Donker en goed afgesloten is het vrijwel onbeperkt houdbaar.