Balsamico azijn of aceto balsamico komt oorspronkelijk uit de streek rondom de Noord-Italiaanse stad Modena. Ingekookt druivensap rijpt jarenlang in houten vaten, waardoor een donkergekleurd azijn ontstaat met een volle en soms zoete smaak. Tijdens het rijpen wordt de vloeistof dikker, de zuurgraad neemt af en de smaak wordt rijker.

Balsamico azijn langer dan 12 jaar gerijpt mag de naam Aceto balsamico tradizionale dragen. Sommige soorten zijn wel meer dan honderd jaar oud. Lang gerijpte azijn is kostbaar, maar er is ook balsamico azijn te koop die jonger is dan 12 jaar en daardoor veel goedkoper is.

De kwaliteit tussen de verschillende soorten balsamicoazijn verschilt enorm.  Grofweg kan er een indeling gemaakt worden in 4 soorten:

  • Aceto balsamico tradizionale di Modena
  • Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia
  • Aceto balsamico di Modena
  • Aceto balsamico

Dit is geen officiële indeling, maar het is wel een goede manier om duidelijke te maken waar de verschillen tussen de soorten balsamico azijn liggen. De Aceto balsamico tradizionale di Modena en di Reggio Emilia zijn kwbalsamico azijnalitatief het beste en worden gemaakt volgens oud receptuur. Beide namen zijn beschermd en een flesje van 100 ml kost vaak meer dan 100 euro. Aceto Balsamico di Modena is balsamico azijn die rondom de stad Modena gemaakt wordt. De kwaliteit varieert van zeer goed tot zeer slecht. De aceto balsamico is de gewone balsamico azijn die we in de supermarkt voor een paar euro kunnen kopen. Meestal is het een fabrieksazijn welke overal ter wereld gemaakt kan zijn.

De aceto balsamico tradizionale smaakt kruidig, zoet en minder zuur dan een gewone azijn. Goedkope balsamico lijkt qua smaak een beetje op rode wijnazijn. Balsamico azijn kan in vele gerechten gebruikt worden. Ze past goed in salades, risottogerechten, bij wild en rundvlees.

Van goede balsamico heeft u maar weinig nodig, omdat de smaak zeer geconcentreerd. Een paar druppeltjes is daarom voldoende. Er geldt: hoe goedkoper de azijn hoe meer u ervan nodig heeft. Alle soorten balsamico worden het beste donker en goed afgesloten bewaard.