Met de opkomst van de chemische schoonmaakmiddelen is azijn als hulpje in het huishouden een beetje in de vergetelheid geraakt. Dat is jammer, want azijn is veel beter voor het milieu; het is tenslotte een natuurproduct. De lijst met toepassingen is lang. Hieronder volgen een aantal  voorbeelden.

azijn helpt bij wijnvlekkenAzijn is te gebruiken bij het verwijderen van wijnvlekken uit kleding, tapijt en dergelijke. Dep zo snel mogelijk na het morsen de vlek met keukenpapier en dep dan met witte azijn. In geval van kleding daarna nog wel een keer wassen in de wasmachine.

Moddervlekken op kleding zijn met behulp van azijn weg te krijgen. Laat de modder eerst opdrogen borstel dan zacht de modder eraf. Daarna behandel je de vlek met lauw water waaraan een scheutje azijn is toegevoegd.

Ook bij het wassen van kleding kan azijn nuttig zijn. Zo kun je een scheutje azijn aan de was toevoegen om te voorkomen dat zwarte kleding vaal wordt.  Het toevoegen van een glaasje azijn aan elke wasbeurt voorkomt dat er kalkaanslag ontstaat in de wasmachine. Daarbij kan het ook nog eens dienen als vervanger van wasverzachter.

Met azijn kan hardnekkig vuil in pannen worden losgeweekt. Laat een aangekoekte pan een uurtje in azijn weken en het vuil komt vanzelf los. Vastgekoekte aanslag in de oven is te verwijderen met een in azijn gedrenkte doek.

Azijn verdrijft ook vieze geurtjes. Door met azijn de koelkast schoon te maken verdwijnen vieze luchtjes en het azijn desinfecteert ook. Om te voorkomen dat je handen nog dagen naar ui of knoflook ruiken direct na het snijden de handen inwrijven met azijn.

Regelmatig ontkalken van waterkokers en koffiezetters is belangrijk. De apparaten gaan zo langer mee en verbruiken ook nog eens minder energie. Doe een beetje azijn in het apparaat en vul aan met water. Zet het apparaat daarna aan. Wel goed naspoelen anders smaakt je thee of koffie naar azijn.