Bij de oude Egyptenaren en in de klassieke wereld werd azijn als geneesmiddel gebruikt. De bekende Griekse arts Hippocrates (460-370 v. Chr.) schreef het voor tegen allerlei ziekten, voor zowel inwendig als uitwendig gebruik. Hij beschreef de genezende werking van azijn in zijn leerboek Corpus Hippocratum.

Ook in de Middeleeuwen werd azijn als geneesmiddel gebruikt. Toevoeging van azijn zou een reinigende werking op het lichaam hebben. Tijdens de pestepidemieën die Europa teisterden, wreef men zich in met azijn vanwege een veronderstelde beschermende werking.

azijn als geneesmiddelDe eerste moderne artsen schreven azijn ook regelmatig voor. Windsels met azijn zouden zwellingen doen verminderen. Geconcentreerde azijn werd gebruikt om mensen uit narcose te halen. Met de verdere ontwikkeling van de geneeskunde in de westerse wereld raakte de kennis over de positieve eigenschappen van azijn op de achtergrond. In de Aziatische geneeskunst neemt azijn nog steeds een belangrijke plaats in.

Azijn wordt nog wel eens als wondermiddel gezien tegen allerlei kwalen. Wondermiddelen bestaan niet, maar als eenvoudig huishoudmiddel kent azijn een aantal handige toepassingen die uw gezondheid ten goede komen.

Zo bevordert azijn de spijsvertering. Door aan zware gerechten een scheutje azijn toe te voegen wordt de verteerbaarheid verbeterd en winderigheid voorkomen. De theorie hierachter is dat door de betere verteerbaarheid de voedingsstoffen beter opgenomen worden in de dunne darm en er minder darmgassen gevormd worden in de dikke darm.

Het spoelen van de mond met azijnwater kan als aanvulling dienen op het poetsen van de tanden. Regelmatig gorgelen met azijnwater zorgt voor schoon slijmvlies in de mond en keelholte. Het desinfecteert en activeert de productie van speeksel dat een lichaamseigen bescherming vormt tegen infecties.

Azijn kan ook gebruikt worden als afweermiddel tegen vervelende insecten als muggen en wespen.  Bij een insectenbeet kan men de huid inwrijven met een beetje azijn op een propje watten. Azijn desinfecteert en verkoelt waardoor de jeuk minder lang duurt en de zwelling minder wordt.