Naast de Aceto balsamico tradizionale wordt in Modena ook “gewone” balsamico azijn gemaakt. Deze azijn draagt dan de naam Aceto balsamico di Modena. Dit is geen beschermde naam. Alle rondom Modena gemaakte azijn mag zo genoemd worden.

aceto balsamicoEr is geen organisatie die de kwaliteit bewaakt, waardoor de kwaliteit zeer wisselend kan zijn. Alleen door te proeven kunt u achterhalen of het om een goede azijn gaat. Een enkele producent werkt volgens de oude traditie, maar de meeste van deze azijn wordt industrieel geproduceerd en vertoont weinig gelijkenis met de Aceto balsamico tradizionale. De prijzen liggen dan ook een stuk lager.

Aceto Balsamico is de gewone balsamico azijn die verkrijgbaar is in de supermarkt. Deze azijn kan overal ter gemaakt worden. De grondstof is ingedikt druivensap van diverse soorten druiven. De vergisting en het omzetten van de alcohol in azijnzuur gebeurt industrieel. Rijping van de azijn duurt maar kort.

De smaak van de goedkopere aceto balsamico komt in de buurt van rode wijnazijn.  Ze wordt gebruikt voor marinades, in salades, risottogerechten, bij wild en rundvlees. Goede balsamico azijn is zeer geconcentreerd, waardoor een paar druppeltjes in een gerecht voldoende is. Er geldt: hoe goedkoper de azijn hoe meer u ervan nodig heeft. Balsamico azijn kunt u het beste donker en goed afgesloten bewaren.